Varför blommar min spenat?

Är det någton som vet varför min spenat blommar redan?

 Jag sådde sent i höstast två rader spenat på lotten, för att få en tidig skörd. De kom upp jättefint, det var redan grönt då snön precis hade smultit. Men, när plantorna var c. 3-4cm höga gick de i blom!! Vad har jag gjort fel??



Lånad från google



/Saga


Grönt, bara grönt och så lite städning

Nu är det så grönt, så grönt på kolonilotten! Tyvärr består en hel del av den grönskan av ogräs...

Nu skulle det gälla att orka ta sig dit och rensa en gång igen! Ännu sitter jag i skolan, framför en dator och bygger upp en värre och värre huvudvärk. Och jag som hade planer på att städa då jag kommer hem, hur ska det gå med det?

Hoppas på att min gympa här vid databordet skall hjälpa så att jag orkar städa och fixa sen. Mitt mål är att börja gå igenom varje litet hörn, låda, ask och papper, rensa bort, sortera och få lite ordning på våra saker. Skulle så gärna vilja skapa ett hus där varje sak har sin plats. Tror att man mår bättre, det är lättare att städa och man hittar det man söker! Då kan men sen satsa sin tid på att leva och njuta!

/Saga

Snart "sommarlov"

Nu är det bara 4 dagar kvar i skolan, med idag inräknat. Sen blir det sommar lov! Längtar verkligen till det, trots att det betyder jobb och längre dagar. Men det är något helt annat att få vara ute hela dagen och arbeta än att sitta i en skola.

Idag måste jag ta mig till kolonilotten och kolla att allting där mår bra. Har inte varit där sen söndagen, så ska bli riktit rolit att se vad som har hänt! Annars är planerna för dagen att börja vänja växterna (läs tomaterna) vid utelivet. Tänkte att det är bäst att börja på en eftermiddag, så blir de inte ute så många timmar... Så fram med fiberduken och ut med alla plantor! Samtidigt borde jag väl passa på att städa lite, måst passa på när det finns utrymme att röra sig i hallen!

/Saga


Att odla vattenmelon...?

Har planer på att tränga in en planta av vattenmelonen 'Sugar Baby' på vår plastkulle på kolonilotten. Eller tränga in kan jag ju inte, men får minska på mängden gurka eller nåt. Den borde väl klara sig på frilandet, eller? Jobbade på en frilandsodling för 3 år sedan och där växte melonerna ute på en åker, så nog ska de väl klara av att växa på en svart kulle med ordenligt med gödsel i planteringsgropen!?!

Har hört att det är bra att sätta någon stor mörk sten under melonerna, då är risken för mögel mindre och stenen lagrar värme, vilket gör att melonen utvecklas snabbare. Har ni testat? Tänkte använda skiffersten som vi har, de är ju släta och bra!

 

google.fi


Jag ser blommor överallt!

Det är så jättefint överallt just nu! En massa träd blommar och gräset är fullt med maskrosor!

Jo, jag älskar maskrosor! Kanske inte så mycket i trädgårdslandet, men i gräsmattan. Nåja, i och för sig är det inte ens så farligt om det dyker upp lite maskrosor på kolonilotten, de är i alla fall lättare att rensa bort en våra f*rb*nnade fräknar...

Blommande träd ser jag just nu överallt. Jag kan välja att se ut genom alla fönster, utan det i bastun, och se blommande äppel eller plommonträd. Igår hälsade jag på farföräldrarna och deras krikonträd var helt vita av blom! Hoppas att vädret håller, så att vi får en massa krikon i år! Så fort jag får en egen gård kommer jag att ta spade med och åka iväg till farmor och farfar och gräva upp några krikonplantor. Tycker krikon är så goda och framför allt klarar dom sig utan nästan någon skötsel alls.

/Saga

Paus över helgen

Det blev en liten paus i bloggandet över helgen. På fredagen jobbade jag länge och sen var vi och handla mat och sånt. Så mycket tid till att peta med växterna fanns inte...

På lördagen var det igen jobb och sedan samlade vi ihop alla plantor som vi har inne i olika lådor, nu ska de börja vänjas vid utelivet. Sedan blev det grillning och på kvällen planterade vi om tomater, pensér, zinnia och eukalyptur. Samtidigt fixade jag tre korgar med sommarblommor att ha utanför dörren. Där finns nu svartöga (orange), tagetes (skiftar från gult-rött), hängpelargon (röd), silverek och eterneller.

Söndagen var ännu en dag med jobb, men på morgonen hann jag i alla fall njuta av v lilla trädgård en stund. På kvällen var vi en sväng via kolonilotten och kunde konstatera att där började bli ganska torrt. Som tur hade meteorologerna lovat regn tills idag och med tanke på ljudet jag hör mot plåttaket stämmer det bra!

/Saga

På min önskelista

  • ett hus (helst på landet) med en stor gård
  • ett stort, ljust kök att göra en massa god mat i
  • en stor familj/bekantskapskrets som äter ovannämnda mat
  • djur (getter, höns, gäss, kaniner och kanske två till katter till sällskap åt våra älsklingar)
  • en fin, rejäl jordkällare att förvara all skörd, safter, syltar mm.
  • ett växthus, så att jag kan odla flera olika saker och få en längre säsong
  • ett orangeri, vill kunna odla citrusar, vindruvor, oliver och annat som inte vill få så kallt till vintern



Om jag inte kan få något från denna lista vill jag helst få en stooor stoor skörd!


Soooool

Ojj vad fint väder meteorologerna har "lovat" till veckoslutet! Sol, sol och ännu mera sol! Mellan 15 och 19 grader menar de också på att termometern borde visa (inte våra förståss, eftersom båda är på vår soliga köksväg, nån har inte riktigt tänkt efter då de har satts upp..)

För min del betyder veckoslut jobb, men som tur är det ju ganska korta dagar, så jag hinner vara på kolonilotten i alla fall! Ikväll skall jag försöka få inklämt lite omplantering av de plantor som ännu står inne, zinnia, penséer, tomat och paprika står först i tur!

Imorgon stänger jag på jobbet 2, så 3-tiden räknar jag med att vara på kolonilotten och så skall gamla plastet bort från vår kulle, jorden röras om och nytt plast sättas på. Om några veckor skall ju alla plantor ut på kullen, så då skall deras planteringsgropar grundas med hästgödsel och så får de lite ny mull runt rötterna. Sen är det bara att vänta på att de börjar växa så det knakar! Ifjol växte squaschen så bra att kullen och sen del av gångarna var ingömda. Det var som att gå omkring i en djungel:)

Annars kommer veckoslutet att gå åt till att rensa, gallra och bygga kanter till våra bäddar.

google.fi

/Saga

Paus mitt i vardagen

Igår hade jag turen att sluta skolan redan 12, fast läseordningen sade 16. Eftersom det regnade tyckte jag att det passade bra att krypa ner i soffan med min dator och se på Sex and the City 2. Hittade den då jag var till biblioteket på onsdagen, så passade på att låna den. Tyckte den var riktit bra, mest för att jag ville veta hur det fortsätter för de fyra damerna:)

I alla fall så var det superskönt att bara stänga allt ute och se en film i några timmar. Efter det kände jag mig mycket piggare, nästan som om jag hade haft en hel dag ledig.

google.fi



På kvällen när det hade slutat regna passade vi på att ta oss till kolonilotten för att se att regnet inte hade tyngt ner fiberduken för mycket, så lite odling fick jag in i min dag också!

/Saga

8 säckar blev det!

Igår gav vi ju oss iväg för att söka tång. Det resulterade i några supersköna timmar vid havet, 8 säckar tång och ett stort knippe gräslök, som nu finns i vår frys för senare behov! Körvägen till vårt tång-ställe är ungefär 20minuter och hälften av tiden kör man på en mindre väg mellan skog och åkrar. På en plats betar stora kor, vet inte vad för sort, men fina är de!

På stranden blåste det en hel del, men på andra sidan udden fanns en skön vik med berg. På berget hade det blåst upp tång under vintern, så nu fanns där stora högar, bara att skyffla ner i våra säckar. Vi låg och satt där på berget en god stund och bara njöt av friheten. Tänk, om man ändå fick bo på en så fridfull plats:)

Här kommer nu vår tång-resa i bilder!



Se här vad som mötte oss då vi steg ur bilen



Dimman drog in över dynerna



Som sagt, det var dimmigt, till att börja med



Men så klarna det upp och solen tittade fram. Här på klipporna njöt vi en stund.



Här ser ni den härliga stranden. Den är både lång och långgrund. Absolut ett utflyktsmål för sommaren



De flesta av öarna som syns på bilden kan man gå ut till. Den längst till höger kommer vattnet bara upp till knäna då man går, se till vänster kommer vattnet upp till armhålorna (är 167cm lång)

Det här är verkligen en otroligt fin plats, tänk att den finns bara 20minuter från oss:)

/Saga


Söka tång

Har lägat i sängen tills nu. Magen har varit sjuk, det har brännt och värkt. Nu känns det dock bättre, så skall fixa en tidig lunch och se hur magen reagerar på det. Tycker den att det är ok ckall vi åka iväg och hämta tång på en strand en bit ifrån oss.

Har använt tången som täckmaterial på kolonilotten. Vi har först luckrat marken och blandat i lite färskt klipp av gräs och örter. Sen har vi brett ut ett ordentligt lager tidningar och på det tång. På det här sättet hoppas vi på att marken skall bli mera humusrik, samtidigt som vi stoppar all fräken som växer där. Åkerfräken är vårt största problem. De trivs så otroligt bra då marken är så lerig och blöt. Marken vi odlar på nu har inte varit odlad på närmare 10 år, så finns en massa rötter i.

Därför hoppas vi på att vi skall få mindre rensningsarbete om vi täcker så mycket vi kan!

/ Saga

Regn eller halvmulet?

Inatt regnade det igen. Eftersom allting har varit mycket torrt är det nog bra med lite regn, men nu väntar jag på sol och värme. Alla växter har stanat upp aningen i växten, eftersom det bara är ungefär 8 grader ute och ett tjockt grått täcke på himlen.

Enligt mereorologiska instituet skall det dock bli halvmulet till dagen och eftermiddagen, så jag hoppas på det. Också imorgon förutspår de halvmulet under dagen, men sen skall det bli mulet igen i några dagar. Får satsa på att vara på kolonilotten i eftermiddag då jag har slutat skolan! Sen får det väl bli inomhus sysslor i några dagar, här finns nog en hel del att städa, plantera om och pyssla med!

Nu skall jag i alla fall plocka ihop mina skolpapper och ta mig till skolan. Att lära mig fakturera står på dagens schema. Säkert nyttig kunskap om jag någon gång startar eget:)

Årets första skörde-mat

Årets första maträtt gjord av färsk skörd blev nässelsoppa. Plockade endast topparna ( 2-3 bladpar) och försökte hitta så unga nässlor som möjligt.

Till 4 portioner behöver du

2 liter färska nässlor
vatten + salt att koka i
2msk smör
3msk mjöl
1 grönsaksbuljong
salt
peppar
2dl grädde
½dl färska örter

Skölj och putsa nässlorna. Häll nässlorna i ungefär 1 liter kokande saltat vatten, låt koka 5min. Häll vattnet i en skål. Mixa nässlorna och blanda i 2msk smör. Sätt tillbaka på plattan och låt puttra en liten stund. Tag lite av vattnet nässlorna kokat i och blanda med mjölet. Häll i blandningen och rör ordentligt. Blanda i c. 3 dl av kokvattnet och blanda i grönsaksbuljongen, låt puttra en stund. Blanda i grädden och örterna ( jag använde persilja och gräslök). Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ägg.

Soppan är lätt att göra och mycket god enligt oss. Det kokvattnet som blev över tänker jag låta svalna över natten och sedan blanda med ungefär 2 delar vatten och vattna mina tomatplantor med. Finfin näring till växande plantor!


Ungefär hälften av mina nässlor!

/Saga

En kväll på kolonilotten

Ikväll har jag varit i ungefär 2 timmar på kolonilotten. Började med att plocka ihop några liter nässlor att göra soppa av. Sedan fortsatte jag med att rensa. Det gäller att kämpa emot ogräset nu, innan det har fått fäste ordentligt!



På en av grannlotterna hade rabarbern redan stora blomknoppar


Innan jag gav mig iväg till kolonilotten ritade jag färdig skissen över årets odling. Fotade skissen för att lägga upp den här, men den är tyvärr lite suddig. Men i stora drag syns den i varje fall:)

 

 

/Saga


trött

5 timmar lugnt arbete utomhus tar på. Speciellt när det bara är runt 6 grader ute... Har varit en massa namnlappas och liknande på jobbet idag, så redan efter en timme frös jag, trors mycket kläder!

Nu har jag bäddat ner mig i sängen en stund, för att få varmt igen. Sen ska jag fortsätta på skissen över vår kolonilott. Började med den innan jag for till jobbet idag, så nu ska jag göra klart den och försöka få in den på datorn. Annars är planerna för kvällen att ta mig en sväng till kolonilotten. Vad jag gör där har jag inte ännu bestämt, men vill i alla fall ta mig dit och se att allt ser bra ut! Möjligtvis ska jag så lite ringblommor i potatis-bädden, det kunde se ganska fint ut!

/ Saga

Vem är vi egentligen?

Vi bakom denna blogg heter som ni redan vet Saga och Tobias. Vi är ett ungt par som båda tycker om att vara ute och peta i jorden. Vi bor tillsammans i ett litet gårdshus vid havet i en riktig sommarstad:)

Saga vet inte riktit vad hon vill, har många stora drömmar, men vilken hon vill satsa på är ännu oklart. Hon håller på att utbilda sig till merkonom, men har ett års hortonomstudier bakom sig. Intresset för grönsaksodling har hon haft sen hon var liten. Både mor- och farföräldrarna hade gårdar där de odlade grönsaker, frukt och bär. Djur har det också funnits på dessa gårdar, under hennes första levnadsår hade morföräldrarna får och enda till lågstadieålder hade farföräldrarna getter och höns och kaniner fanns där tills för några år sedan. Själv har hon odlat lite smått i stugan, några potatisar och lite frön har petats ner i jorden och skötts så flitigt.

Odlingsintresset ökade ännu mera sommaren efter gymnasiet då Saga arbetade på en grönsaksodling. Där fick hon vara med om allt från mass-sådd, utplantering med maskin, skötsel i växthuset, skörd, rensning och potatisupptagning(också det med maskin). Det här var första gången hon såg med egna ögon att man verkligen kan leva på grönsaksodling, tänk sen ännu om man tar till lite djur, då är man ju till stor del självförsörjande!:)
_______________________________________________________________________

Tobias är den utbildade trädgårdsmästaren i huset. Han är uppvuxen på landet där familjen odlade allehanda grönsaker och hade lite olika djur, som får, getter, höns, gäss och så förstås en hel hög med katter. Han blev färdig trädgårdsmästare vintern 2010. För tillfället gör han civiltjänst på ett ålderdomshem där han förutom vårduppgifter även har hand om trädgården.

Sagas stora passion är nyttoväxter och frilandsodling i potagerstil, Tobias faller mera för prydnadsträdgårdar med inslag av nyttoväxter. Han drömmer bland annat om en stor vinterträdgård med ett brett urval exotiska växter och har också som mål att testa så många av dessa växter som möjligt utomhus.


Regn. Äntligen!

Det ovanligt varma och soliga vädret som berikat vår vardag under en längre tid har idag övergått i regn och tyvärr även kyla. Termometern har legat under tio grader hela dagen vilket känns lite jobbigt efter 20 grader och sol. Men jag tror inte att det finns en enda odlingsfantast som inte väntade på regnet, så torrt som det började bli. Låtom oss bara hoppas att det varma vädret återkommer snart! Nedan några fotografier över vår odlingslott för ett par timmar sedan.



Bild 1 - Den delen av lotten som vi började med förra året. Plastet på kullen av billigare modell skall vi byta ut i år.
Bild 2 - Smultronen börjar blomma, narcisser och pärlhyacinter i bakgrunden, och givetvis frodas även ogräset.
Bild 3 - Här syns nästan hela lotten med den i år påbörjade delen i bakgrunden.
Bild 4 - Under fiberduken: palsternacka med mellankultur av rädisa och spenat. I samma bädd längre bort skall det senare planteras blomkål. I den längre bädden till vänster har vi satt potatis av sorten 'Timo', en populär finsk sort.

/Tobias

Min veckoslutsplan

För att hinna med allting nu under våren är det planering som gäller.

Fredag:
       - Skola 8.30-14
       - Jobb (säljer plantor på ett garden center) 14-18.30
       - Fara till kolonilotten och kolla att inte fiberdukarna har blåst av (var ganska hård blåst här inatt)
       - Vattna alla plantor inomhus (tomat, mera purjo, örter, squasch, chili mm.)
       - SOVA

Lördag:
       - Jobb 9-14
       - Rensa på kolonilotten ( om det inte regnar förståss...)
       - Rita kolonilotten och en plan över årets odling
       - Plocka fram de frön som skall direktsås i nästa vecka ( sommarblommor mest)

Söndag:
       - Sovmorgon och lyx-frukost
       - Jobb 11-15
       - Peta på kolonilotten (rensa och fixa i ordning två bäddar)
       - Skriva förteckning över de tomater vi odlar i år och ta reda på lite om de nya sorterna jag fick av en bekant



Att utmana våren!

Började redan förra våren med att utmana den lite. Eller egentligen är det väl växterna jag utmanar, men i alla fall.

Exempelvis brytbönor vill ju ha 12grader i jorden för att gro, vilket betyder att vi här i våra trakter borde så i månadsskiftet maj-juni. I fjol bestämde jag mig för att testa att så dem redan runt 10de maj och hör och häpna, de grodde jättefint och växte superbra. Så när alla andra hade små miniplantor skördade vi redan våra första bönor.

I år är det vitlöken som får sig en utmaning. Glömde totalt bort att få vitlöken satt i marken under hösten, så i mitten av mars satte jag några krukor med en klyfta i var och i början av maj då de hade kommit igång ordentligt planterade jag ut dem på kolonilotten, tillsammans med purjolöksplantor och en kinesisk gräslöks-planta. Hittills verkar alla utom gräslöken trivas, den fick lite kallt vid utplanteringen. Ska bli intressant att se hur vitlöken ser ut när det är dags att skörda.




För övrigt är planen att under helgen få ner både bryt- och vaxbönor o jorden, men området där de skall vara är fortfarande orensat...

/ Saga

Två skribenter...

... betyder att vi borde underteckna våra inlägg för att det skall vara enklare för er att veta vem av oss som tycker och tänker vad. Hittills har det endast varit jag, Saga, som har skrivit, men förhoppningsvis skall också min kära sambo, Tobias, snart börja skriva. Så, nu vet ni vem vi är och förhoppningsvis skall vi komma ihåg att sätta in våra namn i fortsättningen!

Ha en skön dag!
/Saga

Angående inspiration

När jag skrev om inspiration kom jag på den absolut största inspirationskällan för mig: Lena Israelssons böcker!

Förra sommaren lånade jag hennes bok "Handbok för köksträdgården" och läste igenom den från pärm till pärm 3 gånger innan jag lämnade tillbaka den. Sedan dess har jag gått igenom bibliotekets utbud på hennes böcker och läst dem alla flera gånger om. I vintrast fick jag i julklapp av min sambo hennes "Grönsaksodling"

Hennes böcker har så otroligt fina bilder, så det räckte i vintrast att se på dem för att glömma att det var 1meter snö ute och -20 grader. För mig som läg i soffan med hennes bok var det april och dags att så en massa eller juli och grönt och frodigt på kolonilotten!


  


Bilder från google


Inspiration

Älskar att leta bilder på nätet och inspireras. Den här bilden är en av mina favoriter för tillfället. Vacker, mycket grönt, fina färger och så en höna som går omkring som pricken över i!

Det sku verkligen vara en dröm att kunna bo så att man kunde ha hönor som går fritt omkring och picka i marken och gödsla samtidigt:) 


Lite bilder från förra året

        

Vallmo, gurkor på vår plastkulle, skörd från gården, krasse som utfyllnad på kullen


   

Området bakom odlingarna håller vi nu på att fixa i ordning för odling, liten squachplanta i början av sommaren, stora lökodlingen, en helhetsbild


    Våren 2010  

En till helhetsbild, i början av säsongen-10, lerigt, lerigt, lerigt... (Sista bilden från 2011)

Säsongstart 2011

Här är lite bilder från första gången kameran fick följa med till lotten 2011.

           

Bild 1 Rabarberblekning. Plastkullen är till för att odla pumpa, gurka tomat mm.

Bild 2 Två rabarberplantor har varit i blekning, en inte, skillnaden syns tydligt!

Bild 3 Vår höstsådd. Under duken finns sallat, spenat, morot, rädisor och lite olika sommarblommor.

Bild 4 Lera och flätad kant. Ett av årets projekt är att få alla bäddarna kantade, kommer att bli en salig röra av flätat, bambu, bräder, stenar, ja allt vad vi kommer på helt enkelt. I gången ser ni kanske hur lerig jorden är. Nu är gångarna intäckta med torrt gräs för att vara skönare att gå på och senare bli humusmaterial i leran:)

Välkommen

Hej och välkommen till vår nystartade blogg!

Här är det meningen att jag och min sambo skall dokumentera framgångar (och bakslag) i våra odlingar. Vi bor i södra Finland, alltså odlingszon Ia, vilket borde motsvara zon IV i Sverige?

Våra odlingar består av en kolonilott och en liten gård, där vi odlar i krukor mot vår varma södervägg. Kolonilotten började vi hyra i maj i fjol, så mycket arbete återstår innan allt är som vi vill. Årets säsong började vi i början av april, då vi skyfflade bort lite snö från lotten. Eftersom marken är mycket lerig ville vi inte att snön skulle smälta på lotten och göra den till en sjö...

Tänkte starta bloggen med lite bilder, både från i år och i fjol, så att ni kanske får en bild av vad jag pratar om. Hoppas ni vill följa med och se hur jorden förvandlas från hård lera till humusrik odlingsjord, små frön blir stora plantor och vi får mera kunskap i detta med odling. Drömmen är ju självklart ett hus på landet där vi kan vara närmast självförsörjande på grönsaker och kanske ha lite djur som spatserar omkring bland plantorna:)

RSS 2.0